Rahim incelemesi yapılacak bayan hasta önce muayene önlüğünü giyer. Üzerinde varsa; saat, gözlük, kolye, toka ve küpe gibi çeşitli aksesuarları çıkartmasına gerek yoktur. Daha sonra, hasta dizleri kıvrık olarak röntgen masası üzerine sırtüstü vaziyette yatar.
Hastanın rahim ağzının görülebilmesinin sağlanabilmesi için spekulum olarak adlandırılan bir alet özel bölgeye yerleştirilir. Ardından özel bölge ve rahim ağzı, mikrop öldürücü etkiye sahip olan bir sıvıyla silinir ve uç kısmında küçük bir balon mevcut olan özel bir katater hastanın rahim ağzı kanalına yerleştirilir.
Özel bölgeye yerleştirilen katater yumuşak bir maddeden üretilmiştir. Bununla birlikte standart bir tükenmez kalem içi kalınlığına sahiptir. Cihazın sahip olduğu bu özellik sayesinde, rahmi tutmaya, düzleştirme amacıyla çekme işlemini yapmaya ya da itmeye gereksinim söz konusu değildir.
Cihazın sahip olduğu bu özellikler vasıtasıyla rahim ağzına geçirilen sivri çengeller barındıran ve tenekulum adı verilen aletin kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır. Rahim ağzı kanalı içerisine yerleştirilen katater vasıtasıyla rahim içerisine röntgen ışınlarını tutma özelliği barındıran bir sıvı verilir ve bu sıvının ilerleyişi monitörler aracılığı ile izlenir. Uygun olan aşamalar esnasında ise dijital röntgen görüntüleri kayıt altına alınır.
Rahim filmi çekimi işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen Rahim Filmi sonuçları 10-15 dakika sonra çıkmaktadır. Çekilmiş olan rahim filmleri aynen karın veya akciğer filmlerinde olduğu şekliyle, siyah röntgen kağıtlarına basılmaktadır. Gerçekleştirilen basım işlemi ise kısa bir zaman diliminde tamamlanmaktadır.
Fakat çekilmiş olan rahim filmlerinin bir radyoloji uzman doktoru tarafından incelenmesi ve bunun doğrultusunda rapor yazılması gerekmektedir. Bu aşama ise rahim filminin çekilme işleminin gerçekleştirilmiş olduğu merkeze ve söz konusu merkezin yoğunluk durumuna göre değişmektedir.
Fakat daha çok 1-2 saatlik bir süre içerisinde radyoloji uzmanı, yapmış olduğu inceleme neticesinde rahim filmi ile ilgili raporu yazım işlemini gerçekleştirmiş olur. Hazırlanan raporu hastalar kadın doğum uzmanına gösterir ve de Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor hem çekilmiş olan filmleri hem de yazılmış olan rapor sonuçlarını değerlendirir.
Normal koşullarda rahim filmi çekilecek hastaya anestezi uygulanmaz. Bu nedenle aç olmaya gerek yoktur. Fakat bazı nedenlerden dolayı genel anestezi uygulaması gerekli görülmüş ise bu işlem öncesinde 6 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemiş olması gerekir.
Normalde herhangi bir ilaç alımına gerek yoktur. Ancak doktorun tavsiyesi ile hasta işlemden 30 dakika önce bir ağrı kesici alabilir ve böylece fil çekim işlemi esnasında kendisini daha rahat hissetmesini sağlayabilir.