Sağlık hizmeti açısından çok önemli bir yere sahip olan yoğun bakım ünitesi, kritik hastalara yaşamsal destek sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber eski zamanlara göre daha da gelişen yoğun bakım ünitelerinde büyük değişimler yaşanmıştır. Hastanelerin çok önemli birimi olan yoğun bakımda çok yönlü bir ekip çalışması mevcuttur.
Hastane içerisinde bulunan bütün cerrahi dallar, laboratuvarlar ve görüntüleme merkezleri ile ortak bir çalışma yürütülür. Gerektiği her saatte hastanın tüm tetkikleri bu birimlerde acil olarak yapılmaktadır. Ciddi acil vakalara anında müdahale edilen yoğun bakım ünitesinde tecrübeli hekimler ve hemşireler görev almaktadır. Yoğun bakımda bulunan yatakların başında yapan solunum cihazları bulunmakta olup, hastalar ileri tetkiklerle monitörize edilmektedir.
Yoğun bakım üniteleri hem devlet hem de özel hastanelerde bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde yoğunluk çok fazla olduğu için genelde özel hastaneleri tercih eden vatandaşlar özel hastanede yoğun bakım ücreti konusunu merak etmektedirler.
Son dönemlerde değişen sağlık sistemleri nedeni ile yoğun bakım için ücret alınıp alınmadığı merak konusu olmuştur. Sizler için yaptığımız detaylı araştırmalara göre hazırlanan bu yazımızda, özel hastanelerde bulunan yoğun bakım bölümleri ve ücretleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Yoğun bakım üniteleri farklı kola ayrılmaktadır. Sağlık sistemlerimizin geliştiğinin bir göstergesi olan yoğun bakım bölümleri, kritik hastaların durumuna ve rahatsızlıklarına göre belirlenmektedir. Yoğun bakımda temel hedef, hastaların hayatının devam etmesini sağlamaktır. Tıbbi tedavi ve bakım açısından diğer bölümlerden ayrılan yoğun bakımın tasarımı özel olarak yapılmaktadır.
Bu bölümlerde yüksek teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ve özel eğitim alan tıbbi personeller bulunmaktadır. Tıbbi personeller tarafından tıbbi cihazlar aracılığı ile hastanın kan basıncı, kalp atımı, solunum sayısı, oksijen saturasyonu ve vücut ısısı gibi çok önemli yaşamsal bulguları takip edilir. Yoğun bakım üniteleri şu şekilde incelenmektedir:
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi: Erken doğan bebeklerin gelişimlerinin tamamlanması için yeni doğan yoğun bakımünitesine alınması gerekmektedir. Yaşamsal fonksiyonlarının kazandırılması için bebekler sürekli takip edilirler. Bu bölüme erken doğan bebekler dışında normal zamanda doğan ancak farklı ve ciddi sorunları bulunan bebekler de alınmaktadır.
Genel Yoğun Bakım Ünitesi: 7/24 yaşamsal destek sağlanan genel yoğun bakım ünitesinde yaşamsal riski yüksek olan hastalara acil müdahale edilmektedir. Tüm kritik hastaların tedavisine devam edilen bu bölümde felç, beyin kanaması, solunum yetmezliği, travmalar, böbrek yetmezlikleri, sinir sistemi hastalıkları, zehirlenme, ciddi yaralanma ve yanıklar gibi sağlık sorunlarına sahip kişilerin tedavisi yürütülmektedir.
Koroner Yoğun Bakım Ünitesi: Kalp rahatsızlığı konusunda ciddi oranda hayati riski olan hastaların takibi koroner yoğun bakım ünitesinde yapılmaktadır. Kalp krizi riski, kalp ritmi sorunu ve şoka girme gibi rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisi gelişmiş cihazlarla yapılmaktadır.
Yaşam savaşı veren yakınlarına üzülen hasta yakınları, bir de özel hastanede yoğun bakım ücreti konusunu düşünmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından hasta haklarını koruma kapsamında düzenlenen genelge ile özel hastanelerde verilen yoğun bakım hizmetlerinden herhangi bir ek ücret alınmamasına karar verilmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) ve Sağlık Bakanlığı ortak düzenlemesi ile yaşam savaşı veren acil hastalara yoğun bakım hizmetlerinin ücretsiz verilmesi sağlanmıştır. Hasta yakınlarının hastane masrafları yerine yakınlarının sağlığını düşünmeleri hedeflenmiştir. Ayrıca bu düzenleme ile devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluğun da azaltılması sağlanmıştır.
Yeni tebliğe göre; tüm özel hastaneler ambulans ile acil servise getirilen ve kendisi başvuran hastaların yoğun bakıma alınması durumunda, hastaları sağlık güvencesine ya da ödeme gücüne bakmadan tedavi edecek ve bu tedavi sonrasında herhangi bir ücret talep edemeyecek.