Hacamat yaptırmak isteyenler hacamat ücreti ve hacamat fiyatları ne kadar merak etmektedir. Hacamat, tarihte 5000 yıllık bir tedavi yöntemidir. İlk yapılmaya başlandığında hayvan boynuzlarından insanların ağrıyan bölgelerini kanatarak kan çekilmesi işlemi olarak tanımlanır.
Tıbbın gelişmesi ile birlikte bu tedavi yöntemi unutulmaya başlamakta lakin Çin tıbbında hala önemli yer edinmektedir. Avrupa’da sporcular tarafından tercih edilen hacamat, vücuttaki kandan toksik (zehirli) maddeleri uzaklaştırmak, o bölgenin kanlanmasını arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Bir çok hastalığa tedavi amacıyla uygulanmaktadır.
Önceden bu işlemde çeşitli kupa, kavanoz, bardak gibi malzemeler kullanılırken, günümüzde bu işlem için özel kupalar üretilmiş olup pompa yardımıyla vakumlama işlemi yapılmaktadır. Tıp da çok fazla yeri olmadığı için genellikle dini amaçlı belgesi olan yada olmayan kişiler tarafından yapılmaktadır.
Fakat hacamat işleminin eğitimini almış kişiler tarafından yapılmasında fayda vardır. Çünkü vücutta enfeksiyona açık bir oda oluşturulduğu için eğitimini almamış kişiler sterilliğe dikkat etmeyebilir ve yapılan bölgelerin arter, sinir vb yapıların olup olmadığını bilmedikleri için risk içerir.
İşlem öncelikle hacamat eğitimi almış kişiye danışılması ile başlar. Çünkü kontrendike (yapılmaması gereken durum) durum teşkil edip etmediğini öğrenmek gerekir. Daha sonra kişinin rahatsızlığına göre uygulanacak bölge pompa yardımı ile kan vakumlanır. Pompa yardımı ile vakumlanan kan hücreler arasındaki kandır. Yani, toksik ve ağır metallerin bulunduğu yerdir.
Araştırmalara göre venöz kandaki toksik ve metal oranı hacamat kanına oranla daha azdır. Pompalanan bölge, bistüri, jilet, iğne ve benzeri aletlerle delindikten sonra tekrar kupa vakumlanarak kanın pıhtılaşana kadar kupaya dolması beklenir. Kan pıhtılaştıktan sonra kupanın havası alınarak o bölgedeki kan temizlenir.
Çıkan kupa mutlaka tek kullanımlık olması ve tıbbi atık olarak ayrıştırılması gerekir. Hacamat yapılan bölgeye iyileşmenin hızlı olması için kantoron yağı sürülmesi önerilir.
Baş ağrısı rahatsızlıkları, hafıza kaybı, sırt ve bel ağrıları, konsantrasyon eksikliği, uyku isteği, halsizlik, tansiyon, şeker, deri hastalıkları, kronik yorgunluk, kalp rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları, astım, nefes hastalıkları, bronşit, iktidarsızlık, kısırlık, görme bozuklukları gibi tedavileri önlediği bilinmektedir.
Hacamat yaparken kan akımı olduğundan hipotansiyon (düşük tansiyon) gelişebileceği için yatakta yapılması önerilir. Yaş olarak ileri yaş hastalara önerilmemektedir. Hamile bayanlara ilk üç ay yapılması önerilmez. Daha sonraki aylarda ise bel ve sırt bölgesine önerilmez. Ameliyat olmuş hastalara ilk dönemlerde önerilmez. Bulaşıcı rahatsızlığı olan hastalara yapılırken son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Ağır yara, sedef gibi rahatsızlıkları olanlara bu bölgelerden uzak durulması gerekir.
Hacamat yaptıracak olan kişiler genellikle hacamat nerede yapılır veya hacamat yapan yerler şeklinde araştırma yapmaktadır. Şuan sağlık kuruluşlarında hacamat yapılmamaktadır. Genellikle kişilerin evlerinde, ofislerde, özel mekanlarda yapılmaktadır. Dini hacamat ve tedavi amaçlı yapılan hacamat türü olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Dini hacamat günleri Hicri takvimin 17-19-21. günleridir. Bu günlerin çarşamba, cuma ve cumartesi günlerine denk gelmesi halinde önerilmemektedir. Tedavi amaçlı hacamat haftanın her günü ve her saati yapılabilmektedir.
Fiyat olarak eğitimini almamış kişiler daha düşük fiyat vermektedir. Komplikasyon açısından açık olan bu yöntemde fiyatların düşük olması hasta için düşündürücü olması gerekir. Eğitimini almış kişiler hacamat fiyatları ortalama olarak kupa adedi üzerinden fiyat biçmektedir. Hastaya bir seferde en fazla 5 kupa kullanılması gerekmektedir. Çünkü anemiye uğratmamak önemlidir. Ortalama olarak hacamat ücreti kupa başına 10 TL ile 30 TL arasında değişmektedir.