Güvenlik Kurumu tarafından muayene ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 60 arasında zam yapılmıştır. Çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile devlet hastanelerine ya da özel hastanelere muayene için giden vatandaşlardan muayene katılım ücreti alınmaktadır. Bu ücrete sağlık ocaklarında alınan tedavi hizmetleri de dâhil edilmiştir. Peki, muayene katılım ücreti ne demektir?
Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler vatandaşları bir yandan sevindirirken bir yandan kızdırmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber hastanelerde ya da sağlık ocaklarında sıra bekleme devri sona ermiştir. MHRS üzerinden istediğiniz hastane ve bölümden randevunuzu ücretsiz olarak alabilirsiniz. Bu sayede sıra bekleme sorunundan da kurtulmuş olursunuz.
MHRS sistemi dışında telefonla da randevu alınabilmektedir. Ancak telefon aracılığı ile alınan randevulardan ücret talep edilmektedir. Bu nedenle hastalar genelde MHRS sistemini kullanıyor ya da direkt olarak hastaneden sıra numarası alıyorlar.
Yeni düzenlemeye göre devlet hastaneleri, aile hekimlikleri, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri gibi tüm sağlık kurumlarında alınan muayene hizmetleri karşılığında muayene katılım ücreti alınmaktadır. Muayene ücretinin bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılansa da, vatandaşlardan da ücret alınmaktadır. Bununla beraber, ilaç tutarlarının da bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir ve kalan ücret vatandaşlardan tahsil edilir.
Vatandaşların ödediği muayene bedellerine muayene katılım ücreti, ilaç bedellerine ise ilaç katılım payı denilmektedir. İlaç katılım payı olarak emekliklerden yüzde 10, çalışanlardan ise yüzde 20 oranında bedel alınmaktadır. Bu tutarlar emeklilerin maaşlarından otomatik olarak kesilmektedir. Ancak çalışanlar ve sigortasız vatandaşlar bu bedelleri eczanelere ödemektedirler.
Bu durumdan hem eczaneler hem de vatandaşlar son derece rahatsızdır. Birçok hasta eczanelerde muayene ücreti ödemek istemiyor. Ayrıca bu bedelin eczaneler tarafından alındığını düşünüyor. Ancak muayene ücretlerini tahsil eden eczanelerin bu ücretlerden herhangi bir karı bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ücretlerin tahsil edilmesi amacı ile eczaneler görevlendirildiği için ödemeler eczanelere yapılıyor.
Herhangi bir sağlık kurumuna muayene olan hastaların en çok merak ettikleri sorunlardan biri eczanelerde muayene ücreti ne kadar sorusu olmaktadır. Devlet ya da üniversite hastanelerinde SGK kapsamında ücret alınmadan tedavi işlemleri yapılsa da, muayene katılım ve ilaç katılım bedelleri eczaneler aracılığı ile tahsil ediliyor. Peki, bu ücretler ne kadar?
1.basamak aile hekimliğinde muayene işlemleri yapıldığı zaman eczanelerde muayene ücreti olarak 2 TL talep ediliyor. 2.basamak Devlet hastanelerinde ve 3.basamak Tıp Fakültelerinde muayene olunduğu zaman 8 TL muayene katılım bedeli alınıyor. Özel hastanelerde ise muayene ücreti olarak ekstra 15 TL isteniyor.
SGK emekli ve çalışan ayrımı yapılmadan, Aile Hekimliğinden gelen reçetelerden eczanelerde muayene ücreti olarak 2 TL alınmaktadır. Ancak reçete ile başvuru yapmayan hastalardan muayene ücreti alınmamaktadır. SGK emeklisi vatandaşların Tıp Fakültelerinde, Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde muayene olması durumunda 3 TL eczanelere ödeme yapmaları gerekmektedir. 12 TL ise kurum tarafından vatandaşın maaşından kesilmektedir.
Sigortalı çalışan ya da yakınları, emekli ya da yakınları her reçete için 3 kutuya kadar 3 TL ve 3 kutudan sonra her kutu için ekstra 1 TL ücreti eczanelere ödemektedir. Reçete ücreti kapsamında alınan bu ücret, reçetenin acil çıkışlı olması durumunda alınmamaktadır.
Tüm sağlık kurumlarında yapılan işlemler için hastanelere bir ücret ödemezsiniz. Ancak bütün bu işlemler kimlik numaranıza borç olarak kaydedilmektedir. Reçetede yazan ilaçları almak için herhangi bir eczaneye gittiğiniz zaman eczanelerde muayene ücreti kapsamında borçlarınız tahsil edilmektedir. Kimlik numaranız üzerine eklenen muayene ve ilaç katılım ücretlerini öğrenmek için e devlet sisteminden yardım alabilirsiniz. T.C kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme girerek ‘’ SGK muayene katılım payı sorgulama ‘’ sekmesinden ödemeniz gereken birikmiş muayene borçlarınızı öğrenebilirsiniz.