İnsanlar günden güne yaşlanırken insan cildi daha hızlı yaşlanır sarkmaya ve kırışmaya başlar. Kırışıklıklar dışarıdan görünüş itibariyle birbirine benzer ancak oluşum şekline göre yüz mimikleriyle oluşan kırışıklıklar ve cildin sarkmasıyla oluşan kırışıklıklar gibi gruplandırılabilir. Kırışıklıkların hepsini tedavi eden bir uygulama yoktur.
Halk arasında yılan zehri olarak yanlış bilinen, clostridium botulinum adlı bir bakteriden üretilen toksinin adıdır botoks. Sinir uçlarına etki eden bu toksin sinir iletimini durdurmaktadır. Botoks fazla terlemenin engellenmesinde ve mimiklerden kaynaklanan kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır.
Koltuk altı, el ve ayaklardaki aşırı terlemeye karşı etkili bir yöntem olan botoksun uygulama alanları da oldukça geniştir. Alın kısmındaki kırışıklıkların ve göz kenarındaki kırışıklıkların giderilmesinde de etkili bir yöntem olan botoks uzun yıllardır tıpta kullanılmaktaydı. Son zamanlarda plastik cerrahide de sıkça kullanılmaya başlandı. Botoks ağrı ve acı olmadan, bıçak altına yatmaya gerek olmayan bir uygulamadır. Rağbet görmesinin en büyük sebebi budur.
Botox ortalama olarak 15 dakika süren bir uygulamadır. Bu toksinin dozu küçük miktarlarda olduğu için ayarlanması çok büyük dikkat gerektirir. Toksin miktarının fazla olması yüz felcine kadar giden hasarlara yol açmaktadır. Bu işlemi kendi kendine yapmak mümkün değildir.
Botoksun tam etkisini görmek ve cilde zarar vermesini önlemek için kesinlikle bir uzman tarafından yapılması gerekmektedir. Botoks 3 gün ile 7 gün arasında etkisini gösterir. Belli aralıklarla tekrarlandığı zaman randıman alınabilir bir uygulamadır.