Vücudumuzda gerek genetik, gerek hormonal gerekse doğal olarak çıkan istenmeyen tüylerden belli bir süre kurtulmak için eskiden beri yapılan epilasyon işlemleri bulunmaktadır. Bu işlemlere klasik epilasyon yöntemleri diyoruz. Klasik Epilasyon yöntemleri istenmeyen kılları kökünden tamamen yok edemez, sadece tüylerin bulunduğu yüzeyden yok eder. Belli bir sürenin sonunda tüyler tekrardan çıkar. Bu yüzden bu yöntemler geçici epilasyon yöntemleri dir. Klasik epilasyon yöntemleri ve uygulama şekilleri kılın geri çıkma süresini etkiler.
Klasik Epilasyon yani geçici epilasyon yöntemlerine kısaca deyinecek olursak;
* Cımbız yardımı ile tüylerin çekilmesi; bu yöntem genel olarak daha az kılın bulunduğu yerlere uygulanır. Bunun sebebi de kıllar tek tek çekildiğinden daha çok yerlerde bulunan kıllar yapılırsa çok zaman alır. Bu yöntemi bayanlar daha çok uygular. Cımbız ile kaş ve kaş arası, yüz bölgesinde bulunan tüylere uygulanabilir. Erkeklerde kaş arası için bu yöntemi kullanırlar. Cımbız ile kılların çekilmesi acı hissi verir fakat kılın tekrardan çıkma süresi uzundur.
Cımbız ucuz ve elinizin altında olan bir yöntemdir fakat dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır. Mesela cımbızı kullandıktan sonra dezenfekte edin, burun ve kulak içi kıllarını cımbız ile almayın çünkü bir enfeksiyona sebep olabilir.
Cımbız kullanmanın da bir adabı vardır. Biraz da ondan bahsedelim. Cımbız ile almadan önce kılları çıkış yönüne doğru düzeltin, kılların alınacağı bölgeyi ıslatmayın veya herhangi bir krem sürmeyin.
* Jilet yardımı ile istenmeyen kılların alınması; bu uygulama da daha çok erkeklerin kullandığı yöntemdir. koltukaltı, sakal ve Özel Bölge için daha çok kullanılır. Bayanlar bacaklardaki kılları da jilet yardımı ile alabilir. Fakat kıllar jilet ile kesildikten sonra daha sert ve gür çıkar bu yüzden bacak kıllarına karşı pek tercih edilmeyen yöntemdir.
* İp yardımı ile istenmeyen yumuşak tüylerin alınması, bu yöntemi genelde bayanlar bıyık, çene ve sakal kıllarını almak için kullanırlar. Bir ip ile kılları alabilirler.
* Ağda yöntemi; eskiden beri kullanılan en bilinen yöntemdir. Ağdanın çeşitleri de vardır. Örneğin; şekerli ağda sir ağda gibi. Ağdayı bayanlar daha çok tercih eder. Ağda biraz uğraş ve zaman ister. Biraz da can yakar.
Uygulanması ise kaynatılarak hazırlanan ağda istenmeyen tüylerin bulunduğu bölgeye sürülür ve kılların çıkış yönünün tersine çekilir. Bu süreç biraz acı verir.
Daha sonraki yazılarımızda geniş bir parantez açacağımız sir ağda yönteminden de kısaca bahsedelim. Sir ağda yöntemi klasik ağdaya nazaran daha etkili bir yöntemdir ve kılların geri çıkma süresi daha uzundur.