Geçmişten günümüze teknolojinin gelişmesi sayesinde artık birçok hastalık önceden teşhis ediliyor ve farklı yöntemlerle sorunlar belirleniyor. Kalın bağırsakta veya ince bağırsağın sol kısmında oluşan sorunların incelenmesi için kolonoskopiyöntemi geliştirilmiştir. Uç kısmında kamerası olan hortum aracılığı ile makattan girilerek bağırsağın incelenmesi anlamına gelen bu yöntem birçok kişinin korkulu rüyasıdır.
Bir nevi inceleme ve teşhis yöntemi olan kolonoskopi, yaşanan şikâyetlerin temelini araştırmayı sağlar. Bağırsak hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde bu yöntemden yararlanılır. Ayrıca kalın bağırsak kanserinde polip adı verilen iyi huylu benler zamanla kötü özellikler kazandığı zaman kolonoskopi yöntemi sayesinde bu benler çıkarılarak hastanın kolon kanserine yakalanması önlenir.
İltihabi bağırsak hastalıklarının tanısında, bağırsak kanamalarında, bağırsakların genişletilmesinde ve hemoroit tedavisinde kolonoskopi yöntemi uygulanır. Güvenilir ve temiz bir ortamda uygulanan işlem sırasında hasta acı duymaz. İşlem için makattan giriş yapılmaktadır. Bu nedenle birçok hasta kolonoskopi yaptırmak istemiyor. Ancak işlem sırasında genel anestezi ile hasta tamamen uyutulmaktadır.
Kolonoskopi işlemi yalnızca bağırsak şikâyetleri olduğu zaman uygulanmaz. 50 yaş üzerindeki herkesin kalın bağırsak kanserinin erken teşhisi için 5 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Bu sayede kanser varsa erken teşhis edilerek erken tedaviye başlanabilmektedir. Bu işlem ile kötü huylu polipler tamamen çıkarılır ve kanser girişimi önlenir.
Makattan kanama sorunu yaşayan hastalarda da kolonoskopi işlemine gerek duyulur. Hemoroit ya da çatlak nedeni ile kanama yaşandığı düşünülerek işlem aksatılmaktadır. Ancak dışkısında gizli kan pozitifliği bulunan kişiler, ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunan kişiler, sebebi bilinmeyen gaz ve ishali olan kişiler mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.
İşlem hem Devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde yapılabilmektedir. İşlem yaptırması gereken kişiler genelde özel hastanelerde kolonoskopi ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Çünkü işlemin zor olduğunu düşünerek konforlu bir şekilde hizmet alabilecekleri hastaneleri tercih ederler. Özel hastanelerde kolonoskopi ücretleri Devlet hastanesine göre daha yüksektir. Ancak fiyatlar üzerinde birçok faktörün etkili olduğu da unutulmamalıdır.
Hastaları en çok endişelendiren işlemlerin başında kolonoskopi geliyor. Hatta bazı hastalar işlemi bilerek erteliyor. Ancak eskiden ağrılı bir şekilde yapılan bu işlem, sistemin ve teknolojinin gelişmesi ile beraber çok kısa sürede sorun yaşanmadan yapılabilmektedir.
Kalın bağırsağın net bir şekilde görüntülenmesini ve incelenmesini sağlayan kolonoskopi işleminde bir ucunda kamera bulunan siyah bir hortum ile makattan bağırsağa girilmektedir. Bu sayede bağırsağın içerisi incelenerek yaşanan sorunun nedeni araştırılır. Kansere neden olacak polipler var ise işlem esnasında alınır ve bağırsak tamamen kanserden temizlenir. İşlem öncesinde hasta genel anestezi ile tamamen uyutulur. Bu sayede herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez.
İşlemden önce hastaya kolonoskopi diyeti önerilir. Operasyondan 3 – 4 gün önce selülozuz sebze ve meyvelerden uzak durulması önerilir. İşlemden bir önce bağırsakların temizlenmesi için bir ilaç verilir. Bağırsakları tamamen temizleyen bu ilaç ile operasyonun başarı oranı artmaktadır.
Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de özel hastanelerde kolonoskopi ücretleri olmaktadır. Devlet hastanelerine göre daha yüksek fiyatlar veren özel hastanelerde SGK anlaşması var ise ücret biraz daha düşer. Ancak SGK anlaşması olmayan özel hastanelerde kolonoskopi ücreti yüksek olur.
İşlemin yapıldığı hastaneye, işlemi gerçekleştiren doktorun tecrübesine göre fiyat üzerinde değişiklikler görülmektedir. Genel bir ortalama söylenecek olursa, kolonoskopi ücretleri özel hastanelerde 250 – 400 TL arasında değişmektedir. Kesin fiyat bilgisi için hastaneler ile iletişime geçilebilir.