Safra kesesi, Karaciğerden salgılanan safra salgısının depolandığı sindirim sırasında buradaki safra salgısının duodenuma (onikiparmak bağırsağı) gönderilerek sindirimi kolaylaştırır. Karaciğerin hemen altında yapışık vaziyette bulunur. Tek bir kanalı vardır. Bu kanal tıkanırsa safra kesesinde iltihap gelişebilir. Safra kesesinde taş oluşması sonucu safra yolları tıkanabilir.
Ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı ve yan ağrı şeklinde hissedilebilir. Tanı için ultrason önemlidir. Tanı koyulduktan sonra risk içermesi durumunda ameliyat önerilen hastalara iki seçenek sunulmaktadır. Birinci seçenek açık cerrahi operasyon ile safra kesesinin çıkarılması. İkinci seçenek ise kapalı cerrahi operasyon (laparoskopik kolesistektomi) yöntemidir.
Laparoskopik ameliyatlar son zamanlarda ciddi bir artış göstermekle birlikte hastaların iyileşmesiyle birlikte açık ameliyatlara göre daha güvenli ve daha çabuk olduğu görülmüş, hekimler tarafından ciddi oranlarda kullanılmaya başlanmıştır. Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı büyük oranla açığa göre daha fazla kullanılmaktadır.
Karın bölgesine 3-4 delik açılarak karnın içi gazla şişirilir. Kamera ile görüntülenir özel aletler kullanılarak safra kesesine ulaşılır. Safra kesesinde çıkış yolları ve arteri stepler ile kapatıldıktan sonra safra kesesi karaciğerden sıyrılarak yerinden alınır.
Safra kesesinin içindeki safra salgısı aspire (içi boşaltıldıktan sonra) edildikten sonra delikten dışarı alınır. Cerrahın gerekli görmesi halinde ameliyat bölgesine dren koyulup işleme son verilir. Safra kesesi patolojiye gönderilerek herhangi bir patolojinin olup olmadığı saptanır.
Açık cerrahide insüzyonun boyutu yaklaşık 20-30 cm arasında değişmektedir. İnsüzyonda fasya, kas, periton, cilt altı hasar gördüğü için iyileşme daha geç olabilmektedir. Son zamanlarda gerekmedikçe açık kolesistektomi yapılmamaktadır.
Hazımsızlık problemleri, sırta vuran ağrılar, karın ağrıları, özellikle sağ kadranda seyreden karın ağrıları safra kesesi taşı için öne çıkan belirtilerdir.
Ameliyatı özel hastanede yaptırma kararı aldığınızda maliyetinin ne kadar olacağını merak edebilirsiniz. Özel hastanede safra kesesi ameliyatı fiyatı ortalama olarak 1500-2500 TL arasıdır. Bu rakam hastaneler arasında farklılıklar gösterebilir.
Safra kesesi tanısı konulan hastalara genel cerrahi bölümünde yatış verilerek öncelikle diyet programı düzenlenir. Sonrasında ameliyat günü kararlaştırılarak ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyatı gerçekleştiren birim, genel cerrahi uzmanlarıdır.