Tomografi çektirme fiyatı ne kadar? Herhangi bir özel sağlık kuruluşuna gittiğinizde sizden istenen tetkiklerden biri tomografi ise ödeyeceğiniz tomografi ücreti sizin için bir merak sebebi olabilir. Özel hastanelerde tomografi çektirmek ücretlidir.
Bazı hastanelerde tomografi ücreti muayene ücretine dahil edilerek alınsa da, bir çok hastane tahlil ve tetkikler için muayene ücretinden ayrı olarak tahsil eder. Tomografi de bu tetkikler kapsamında yer alır. Tomografi; insan vücudunda iç organların, hücre ve dokuların detaylı şekilde röntgen edilmesidir. Çekim yapılacak bölgeye ait birden fazla görüntü alır ve bu görüntülerden veri elde edilir.
Tomografi cihazının yuvarlak bir bölgesi olması, aynı bölgenin birden fazla görüntüsünün alınmasını sağlar. X ışınları vasıtasıyla görüntü elde edilir. Röntgen ile günümüzde sıkça kıyas edilir. Tomografiyi röntgenden ayıran en önemli fark, daha detaylı olarak veri sağlamasıdır. Tomografi çektirecek bir kişinin aklında çok sayıda soru işareti belirecektir.
Hangi durumlarda tomografi istenir, tomografi aç karnına mı çekilir, tomografi çektirme ücreti ne kadar gibi sorular ise en sık rastlanan sorular. Biz ise tomografiye dair çok daha fazlasını size aktaracağız.
Tomografi, çekim alanı olarak incelediğimizde üçe ayrılmaktadır. Göğüs (Toraks) BT, Kol ve Bacak BT ve Karın (Batın) BT. İsimlerinden de kolayca anlaşılabilir durumdadır. BT; Bilgisayarlı Tomografi anlamını taşır. Göğüs BT Toraks BT olarak da bilinir.
Göğüs bölgesinde yer alan iç ogranlar incelenir. Kalp, akciğerler, soluk borusu incelemeleri kolayca yapılabilir. İncelemelerde enfeksiyon, kanser, damar tıkanıklığı vb rahatsızlıkların olup olmadığı incelenir. Karın BT için ise pankreas, dalak, karaciğer, böbrek, mesane incelenir. Tümör, kanser, kist, enfeksiyon vb sebeplerle inceleme yapılır.
Kol ve Bacak BT ise omuz bölgesinden parmaklara kadar uzanan her bölge için çekim yapılabilir. Bu paragrafta tomografi hangi bölgeler için istenir sorusuna da yanıt vermiş olduk.
Kişinin rahatsızlığı ve şikayetleri hangi bölgeyi kapsıyorsa o bölgeye dair tomografi istenir. Hastanın rahatsızlığına etki edebilecek her bölge için bilgisayarlı tomografi istemi yapılabilir.
Bir kaç örnekle bunu açıklayacak olursak, bir kişinin başına darbe alması yada trafik kazası geçirmesi sebebiyle hastaneye gelen bir kişiden beyin tomografisi mutlak olarak istenir. Zatürre yada benzeri sebeplere dayalı bir şikayet varsa bu durumda akciğer tomografisi istenir.
Tomografi çekimi, hastanın tomografi cihazına uzanması ile sağlanır. Çekim yapılacak bölge, cihazın yuvarlak ve çekim yapacak X ray ışınlarının bulunduğu alana denk gelmesi sağlanır.
Hasta, uygun pozisyona geldiği zaman tomografi cihazı çekim yapmaya başlayacaktır. Cihaz, ilgili bölgeye dair birden fazla görüntü alacağı için işlem uzun sürebilir. Tomografi çekimi ne kadar sürer sorusuna ortalama 10-15 dakika yanıtını verebiliriz.
Tomografi çekimi, ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Çekim açısından herhangi bir fark bulunmamakla birlikte olup, aradaki tek fark çekim yapılacak kişiye ilaç verilip verilmemesi ile alakalıdır.
İlaçlı tomografi; kişiye genellikle enjeksiyon yolu ile verilir. İlaç, kontrast madde içerir. Kontrast madde ise çekimde bazı alanların parlamasını sağlar. İlaçsız tomografi ise herhangi bir ilaç kullanmadan ve enjeksiyon yapılmadan yapılan şeklidir.
Eğer çekim yapılacak tomografi Batın BT ise yani karın tomografisi ise kişide açlık istenir. Kişinin aç karnına gelmesi ve tomografiyi çektirmesi gerekir. Göğüs yani Toraks BT’de de yine 6 saatlik bir açlık istenir. Tomografi çekimi öncesi, tomografi tetkiki isteyen doktora mutlaka açlık/tokluk sorusunu sormanız tavsiye edilir.
Tomografi sonucu ne kadar sürede çıkar? Bu soru, çekim yapılan kuruma göre değişiklik gösterir. Eğer devlet hastanesinde BT çekimi yapıldıysa size sonucun verilmesi bir hafta veya 10 günü bulabilir. Fakat özel hastanede bilgisayarlı tomografi çekimi yapıldıysa aynı gün ve aynı saat içerisinde sonucun verilmesi mümkün.
Eğer bekleme gibi bir durumunuz söz konusu değilse ve tedavi sürecinin daha hızlı ilerlemesini istiyorsanız tomografi çekimini özel hastanelerde yaptırabilirsiniz. Özel hastanelerde tomografi sonuçları en kısa sürede hastaya iletilir.
Mutlak merak edilen soru ise tomografi ücreti ne kadar? Tomografi çektirme fiyatları özel hastanelerde bir kaç farklı duruma göre değişkenlik gösterir. Eğer muayene kaydı açılıp tomografi çekimi isteniyorsa bu durumda tomografi için istenen ücret o tesiste en uygun fiyatla yapılacaktır.
Çünkü hastadan belli bir miktarda ücret alımı sağlanmıştır. Eğer SGK ile anlaşması olan özel bir hastaneyse zaten kamunun belirlemiş olduğu sınırı aşamayacağı için çok yüksek bir ücret çıkmayacaktır. SGK’lı bir hastanın SGK ile anlaşması olan özel bir hastanede tomografi çekimini 30-50 TL arasında bir ücretle yaptırması mümkündür.
SGK’sız hasta yada SGK ile anlaşması olmayan özel hastanede ise bu ücret daha yüksek olur. Ortalama 50-200 TL tomografi ücreti ile karşılaşabilirsiniz.